ANTAGEN!

Med vårigt skuttande steg promenerade jag längs huvudgatan i Sollefteå, Tuss fick en överdos av intryck och dofter och visste inte var hon skulle placera sin energi. Hennes nos for sökande över ett rostigt elskåp och hon guidade min blick till ett A4-papper som satt upptejpat:

Med en rykande kopp te med honung satte jag mig samma kväll och fördjupade mig i utbildningen som lappen på elskåpet hade tipsat om:

”Ekologisk självhushållning, omvärldsorientering kring naturresurser och hållbarhetsfrågor, permakultur, växtodling, husdjur, trädgård, skog, livsmedel, hantverk, återbruk, energi, byggande och att ta tillvara. ”

Kurserna

  • Hantverk, återbruk och reparationer
  • Giftfri vardag. Ekofilosofi
  • Bakning
  • Att köra med häst
  • Kläd-, bostads- och kroppsvård.
  • Slakt och styckning (höns och får)
  • Att hålla ko för självhushållning
  • Biodling
  • Vilda nyttoväxter & lieslipning
  • Svamp, mustning och pastörisering
  • Får, ull och skinn. Fårklippning.
  • Växthus och kompost. Kvasttillverkning. Byggnadsvård

En timme senare hade jag skickat in min ansökan och väntade febrigt på svar. Någon vecka senare ringde telefonen och kvinnan på andra sidan samtalet frågade mig nyfiket om mitt liv.

Jag som aldrig känt mig hemma innanför skolans ramar och betygssystem blev så himla glad att allt som krävdes för att jag skulle få plugga det jag ville var ett personligt brev och ett samtal. Hon frågade inte ens efter betyg eller tidigare erfarenheter. Älskar det!

I välkomstbrevet stod något som fick mig att skratta så mycket att tårarna rann. Inte för att det var komiskt, utan för att jag fick känslan av: ”Det här är som att hitta hem, fyfan va jag kommer att må bra av det här!”

”Medtag egen lie”


Skulle det vara intressant om jag delar med mig om vad vi får lära oss under utbildningen här på bloggen? Kommentera gärna vilket ämnen isf 🙂

14 comments on “ANTAGEN!”

  1. Grattis! Det låter ju som en jätterolig utbildning! Och att den är på distans är ju perfekt i mina ögon 😊. Jag vill veta så mycket som möjligt, men det som gör mig mer intresserad är hur jag bäst kan plocka mat ute eller odla och sedan ta hand om bäst för att det ska hålla över lång tid. Jag vill även veta mer om kompostering o även hur man kan ta tillvara om naturens tillgångar så mycket som möjligt. Att slänga eller välja bort så lite som möjligt o istället ta tillvara på det. Jag ramlade i morse över ett norskt program som var i norska Bodö hos ett par som hade ett otroligt växthus. Tjejen la kvistar, tång, lera o allt möjligt i en planteringslåda för bästa näring. Hon tog tillvara på naturen helt klart. Jätteintressant! Men stort lycka till nu! Mvh Kajsa

    1. Tack Kajsa 🙂 Håller helt med dig, då kan jag fortfarande göra min projekt här i skogen och samtidigt studera något jag brinner för.

      Åh, det är jag också supernyfiken på! Det finns såååå mycket vi kan äta ute i naturen vi inte ens tänker på.
      Spännande! Kommer du ihåg vad programmet hette? Skulle vara kul att se 🙂

      Tack för att du tog dig tiden att skriva 🙂 Kram!

  2. Men wow!! Grattis Kalle! Så kul för dig!
    Vill självklart hänga med på din resa, helst om bakning och giftfri vardag.
    Kram!

  3. Blir så avis. Har sökt samma kurs men jag är på reservlistan. Jag får försöka nästa år igen. Hoppas du tycker om utbildningen!

    1. Precis, det kommer ju en chans nästa år igen och står du redan som reserv nu borde du ju ha större chans nästa år 🙂

  4. Ååå så spännande kurs Kalle👊🏼
    Den skulle jag def kunna suga i mig utan problem!!
    Nu får du nog skaffa en o annan get åtminstone..
    Njuter av att läsa om alla dina tankar och idéer, såå bra, och så rätt!
    Att leva som du gör och vill, är det absolut bästa o rätta!
    Såklart måste du berätta om dina upplevelser o tankar på kursen!

    1. Eller hur Karin 😀
      Haha ja det lutar ju åt det…Svårt för mig som reser så mycket i jobbet bara.

      Tack för stödet, är så fint att du är med på resan <3 KRAM

  5. Dela gärna med dig, har varit sugen på att gå en liknande kurs. Hade faktiskt glömt bort Hola skolan. Skulle vara kul att kunna nyttja marken jag har på ett bra sätt. Och lära sig slå med lie på riktigt. Har kollat på en svansk på youtube för olika slå tekniker och slipning av bladet 😀

    1. Va kul att du är intresserad av samma, känns som att det blir vanligare och vanligare, hoppas! 🙂
      Vår första kurs nästa helg är faktiskt just lieslipning och tekniken bakom själva användandet, kommer ett inlägg på bloggen kort efter nästa helg. Håll utkik i mina sociala medier så kommer du inte att missa det 🙂

  6. Stort grattis. Vilket härligt år du kommer få. Jag gick dokumentärfotolinjen på Hola för flera år sedan. Jättetrevlig skola. Lyckades äntligen flytta hem till Helgum förra året efter flera år i Småland. Jag är sååå sugen att gå den kursen nästa år och håller tummarna att det går i lås. Blir jätteglad över allt du kan dela med dig av, jättespännande kursprogram.

    1. Åh va spännande med dokumentärfotolinje! Det vill jag höra mer om 😀
      Jaha, då bor vi ju isf bara typ 10 minuter ifrån varandra 🙂
      Jag kommer att publicera ett inlägg här på bloggen kort efter vårt första kurstillfälle 23-25 augusti, bara att hålla koll i mina sociala medier så kommer du inte att missa det 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *